Tarptautiškumas šiandien tampa neatsiejama šiuolaikinio švietimo dalimi. Kauno maisto pramonės ir prekybos mokymo centras tarptautiškumą laiko svarbia ugdymo proceso dalimi, prisidedančia prie mokinių ir darbuotojų asmeninio bei profesinio augimo. Tarptautinės veiklos skatina atvirumą, stiprina gebėjimą prisitaikyti ir padeda geriau pasirengti šiuolaikinės darbo rinkos iššūkiams.

Daugiau nei 10 metų Centras aktyviai dalyvauja Europos Sąjungos rėmimo programoje „Erasmus+“, kurios dėka mokyklos bendruomenės nariai turi galimybę pažinti kitas švietimo sistemas, gilinti profesines žinias bei ugdyti tarpkultūrines kompetencijas. Centras siekia, kad tarptautiškumas nebūtų vien trumpalaikių projektų sritis, o taptų natūralia mokyklos gyvenimo dalimi – bendradarbiavimo, kultūrų pažinimo, dalijimosi patirtimis ir nuolatinio tobulėjimo terpė.

Šiuo metu Kauno maisto pramonės ir prekybos mokymo centras turi dvi „Erasmus“ programos akreditacijas:

  • 2021 m. kovo 1 d. suteikta akreditacija profesinio mokymo srityje 2021–2027 m. laikotarpiui.
  • 2023 m. vasario 1 d. suteikta akreditacija bendrojo ugdymo srityje 2023–2027 m. laikotarpiui.

Mokinių mobilumai – augimas per patirtį

Dalyvavimas „Erasmus+“ mobilumuose suteikia bendrojo ugdymo ir profesinio mokymo mokiniams unikalią galimybę mokytis bei atlikti praktiką užsienyje: dalyvauti pamokose kartu su bendraamžiais kitose Europos šalyse, tobulinti savo praktinius įgūdžius įvairiuose viešbučiuose, restoranuose, maisto ruošimo įmonėse, susipažinti su šalių kultūra, gyvenimo būdu ir kalba.

Kiekvienas Centro mokinys turi galimybę dalyvauti atrankoje ir išvykti į „Erasmus+“ stažuotę, kurioje laukia ne tik profesiniai iššūkiai, bet ir asmeninis augimas. Tai neįkainojama patirtis, kuri padeda pasirengti šiuolaikinei darbo rinkai, ugdo lankstumą, atsakomybę ir norą tobulėti.

Kasmet apie 100 mokinių išvyksta į tokias šalis kaip Latvija, Estija, Danija, Vokietija, Tenerifės sala, Belgija, Italija, Portugalija, Kroatija ir kitas, kur išmoksta dirbti daugiakultūrinėje aplinkoje, tobulina užsienio kalbos žinias, įgyja pasitikėjimo savimi, tampa atviresni ir labiau motyvuoti mokytis visą gyvenimą.

Mokiniai dalijasi savo įspūdžiais ir patirtimis iš „Erasmus+“ stažuočių:

  • Kamilė, „Chef’s Corner“ restoranas (Michelin Guide): „Išmokau dirbti komandoje ir savarankiškai, daug dėmesio skyriau garnyrams, šaltiesiems užkandžiams ir desertams. Kiekviena diena atskleidė vis daugiau gastronomijos pasaulio paslapčių. Supratau, kaip svarbu yra bendravimas, komandinis darbas ir pasitikėjimas vienas kitu.“
  • Jolita, „Pavāru Māja“ (Green Michelin Star): „Mokiausi svečių aptarnavimo, patiekalų pristatymo, gėrimų derinimo. Sužavėjo ne tik restorano filosofija, bet ir jų leidžiama receptų knyga bei savo produkcija: druskos, limonadai, šampanas, medus ir kt.“
  • Edita, „Kalku Varti“ restoranas: „Šiltas kolektyvas, daug praktikos su šaltais, saldžiais ir karštais patiekalais. Gilinau žinias apie skonių harmoniją ir estetiką. Restorano šefas pasidalino neįkainojama patirtimi – ši praktika atvėrė plačias galimybes ateičiai.“
  • Gintaras, „Whitehouse“ restoranas (Michelin Guide): „Dirbau aukštos klasės restorane, garsėjančiame modernia europietiška virtuve su Azijos akcentais. Tobulinau kulinarinius įgūdžius, susipažinau su aukšto lygio aptarnavimo principais. Įsimintina vieta – istorinis pastatas šalia Vermano parko, Art Deco stiliaus interjeras.“

Darbuotojų mobilumai – profesiniam augimui

„Erasmus+“ programos nauda stipriai jaučiama ir tarp mokyklos darbuotojų. Mokytojai, administracijos darbuotojai bei specialistai nuolat dalyvauja įvairiuose tarptautiniuose mobilumuose: veda praktinius užsiėmimus užsienio partnerinėse institucijose, vyksta į darbo stebėjimo veiklas – stebėti kolegų darbą užsienio profesinio mokymo centruose, gilinti dalykines žinias, susipažinti su naujais mokymo metodais, skaitmeninėmis priemonėmis, vertinimo būdais. Grįžę iš mobilumų, mokytojai dalijasi patirtimi su kolegomis, organizuoja mokymus, o naują patirtį perteikia mokiniams. Tokiu būdu tarptautinė patirtis tampa visos bendruomenės turtu.

Abipusis bendradarbiavimas – tarptautiškumo stiprybė

Centras neapsiriboja tik savo bendruomenės narių siuntimu į stažuotes užsienyje – jis taip pat aktyviai priima mokinius ir mokytojus iš kitų Europos šalių. Toks abipusis mainų modelis padeda kurti tvarius tarptautinius ryšius, grįstus partneryste, pasitikėjimu ir ilgalaikiu bendradarbiavimu. Atvykstantys mokiniai čia atlieka profesines praktikas, kartu su Centro mokiniais tobulina minkštuosius įgūdžius – mokosi dirbti komandoje, komunikuoti, spręsti iškilusius iššūkius bei plečia kultūrinį akiratį. Atvykę mokytojai ir kiti specialistai semiasi patirties iš Centro darbuotojų, taip stiprindami savo profesines kompetencijas ir dalindamiesi sukaupta tarpdisciplinine patirtimi bei tarpkultūriniais gebėjimais.

Ilgalaikė nauda ir bendruomenės stiprinimas

Kauno maisto pramonės ir prekybos mokymo centro dalyvavimas „Erasmus+“ programoje – tai daugiau nei tarptautinės kelionės ar trumpalaikės praktikos. Tai nuoseklus, ilgalaikis procesas, padedantis auginti atvirą, kompetentingą ir tarptautinei darbo rinkai pasirengusią bendruomenę. Įgyta patirtis, žinios ir užmegzti ryšiai tampa stipriu pagrindu tolimesniam mokinių bei darbuotojų profesiniam tobulėjimui, o kiekviena mobilumo patirtis praturtina ne tik dalyvius, bet ir visą mokyklos gyvenimą.