Vieną minutę kabinete, kitą – jau laboratorijoje, trečią – susirinkme, o ketvirtą – skriejanti dviračiu miesto gatvėmis. Organizuota, reikli, profesionali ir visada degančiomis akimis – mokytoja, kuri sugeba kantriai bet kartu principingai išaiškinti visas kepinių technologijos subtilybes ir įkvėpti drąsiems eksperimentams.

RASA VIRGINIJA VENTERIENĖ
Profesijos mokytoja ekspertė

Trumpai apie mokytoją.  

Išsilavinimas: Kauno technologijos universitete (tuo metu KPI) įgytas maisto technologijos magistro laipsnis (Duonos, konditerijos ir makaronų gamybos technologo – inžinieriaus kvalifikacija).

Pagrindinė veikla: profesijos mokytoja ekspertė,  Kauno maisto pramonės ir prekybos mokymo centre dirba nuo 1990 m., nuo 2021 metų – Maisto technologijų ir prekybos skyriaus vedėja, Konditerio modulinėse profesinio mokymo programose veda teorijos bei praktikos pamokas (lietuvių, anglų ir rusų kalbomis), konsultacijas pameistriams. Konditerijos laboratorijoje mokytoja veda praktinius užsiėmimus bendrojo ugdymo mokyklų mokiniams, konditerijos kursus išorės klientams Ji nuolat konsultuoja jaunesniuosius mokytojus bei kolegas Centre, dalyvauja atestuojant kitų Profesinio mokymo įstaigų mokytojus.

Pasiekimai:  

Lietuvos Metų mokytoja 2022, Maisto produktų technologijos Profesinio mokymo metodinės komisijos pirmininkė. Kasmet organizuoja mokinių Profesinio meistriškumo konkursus, ruošia mokinius Konditerio rungčiai nacionaliniams ir tarptautiniams mokinių profesinio meistriškumo konkursams, yra metodinių priemonių, mokomosios medžiagos rengėja,  2022 metais vykusiame AEHT (Europos turizmo ir viešbučių mokyklų asociacijos) organizuotame profesinio meistriškumo konkurse Senigalia, Italijoje dirbo teisėja Konditerio rungtyje.

Trumpi atsakymai į trumpus klausimus. 

  1. Mano gyvenimo moto. Vadovaujuosi principu – stengtis niekada nemeluoti.  Jei situacija tokia, kad negaliu sakyti tiesos, tai geriau nieko nesakyti.
  2. Mano mylimiausia knyga arba autorius. Daug, Irvingas, Remarkas, K. Sabaliauskaitė, Jojo Moyes, visos trilogijos ,,Mergina su drakono tatuiruote” knygos. Spektras platus ir daugialypis.
  3. Labiausiai patinkantis filmas. Daug ir visokio žanro mylimų. Ypač ,,Simarono žirgas”, ,,Lūšnynų milijonierius”, ,,Bohemiškoji rapsodija”
  4. Muzikos atlikėjas. V. Kernagis, A. Mamontovas, ,,QUEEN”
  5. Kas mane įkvepia kasdieną? Krosiukas, paukštelių čiulbėjimas, sniego pusnys žiemą ir žiburėliai languose ankstyvą rytmetį. Ir rytinis kavos puodelis lauke bet kokiu oru…
  6. Kas man padeda atsipalaiduoti? Gera knyga, jūros ošimas - vasarą tobuliausia, plaukimas ežere. Kai jauti stichiją šalia savęs.
  7. Kokius mokinius aš myliu? Norinčius išmokti, kurti saldų meną, besidominčius ir besistengiančius tobulėti. Net jei pradžioje ir niekas nepavyksta, bet turi užsispyrimo – super. Mokinius ir ne tik mokinius – visus  mėgstu tuos, kurie yra sąžiningi ir pareigingi, šilti ir jautrūs, mylintys gyvybę aplink save iš esmės.
  8. Kokios šalies konditerijos kultūra labiausiai patinka? Vienareikšmiškai lietuvių. Net ir pripažindama prancūzų mados diktatą, vis tiek labiausiai vertinu mūsų konditeriją.
  9. Kokia klaida išduoda neprofesionalų konditerį? Už kokią konditerinę kepinio klaidą nemokėsiu pinigų? Mane erzina, kuomet TV šou demonstruojamas neprofesionalumas ir antihigiena –  tepa kremą su bet kuo, deda šaukštais ir stiklinėmis, tešlas maišo kaip nori ir sako –  nesvarbu, vis tiek pavyks! Ten ir apranga – betkokia, plaukai palaidi, nagai netvarkingi. Taip, sutinku, kad tai populiaru, bet neprofesionalu. Pinigų ne už klaidas nemoku, bet pirmiausia renkuosi kokybę, natūralius produktus, paprastus ir nemandrus gaminius – be mišinių ir priedų. Skaitau sudėtį. Man taip pat labai svarbi išvaizda ir pjūvis. Bjauru, kai tortas nutekėjęs, kreivas, o prapjovus – kalnai pakalnės (konditeriai supras!).  Manęs niekada nepaperka sviesto gėlės ir daugybė kreminių papuošimų. Tiek kremo gi nesuvalgysi. Taip pat nevertinu šiuo metu madingų becukrių, beglitimių ir kitokių konditerijos“be” gaminių. Suprantu - mada, bet konditerija iš esmės nėra sveikas dalykas – tai arba valgai, arba ne.

Nori ir tu pasiekti profesinių aukštumų padedant mokytojai Rasai?

Rinkis Konditerio modulinę profesinio mokymo programą Kauno maisto pramonės ir prekybos mokymo centre! 

Daugiau apie programą: https://mpcentras.lt/konditeris/