Kauno maisto pramonės ir prekybos mokymo centre veikia du sektoriniai praktinio mokymo centrai – Viešbučių ir restoranų bei Maisto (mėsos ir duonos – konditerijos) pramonės. Tai modernios praktinio mokymo bazės, kuriose būsimieji specialistai įgyja realių darbo įgūdžių dar mokymosi metu.

Praktinis mokymas – tobulėjimas, grįstas realia patirtimi

Šiose mokymo bazėse ugdomi virėjai, padavėjai ir barmenai, konditeriai, duonos ir pyrago gaminių kepėjai, viešbučio ekonomai, viešbučių darbuotojai, kambarių tvarkytojai bei maisto pramonės darbuotojai.

Būsimi virėjai praktinius įgūdžius tobulina modernioje mokomojoje virtuvėje, pirminio maisto ruošimo laboratorijoje bei mokomojo restorano virtuvėje. Čia jie mokosi apdoroti žaliavas, ruošti šaltus ir karštus patiekalus bei desertus įvairioms progoms.

Padavėjai ir barmenai mokosi ir dirba mokomajame restorane, kuriame aptarnauja svečius pagal skirtingus meniu, tiekia pusryčius, rengia furšetus, ruošia kavos gėrimus, kokteilius ir dirba komandose.

Viešbučio ekonomai, viešbučio darbuotojai ir kambarių tvarkytojai praktikuojasi septyniuose mokomojo viešbučio kambariuose. Jie mokosi tvarkyti kambarius, dirbti su rezervavimo sistemomis, teikti pusryčius bei kitas paslaugas viešbučio svečiams.

Konditeriai įgūdžius lavina konditerijos laboratorijoje. Mokiniai mokosi gaminti tortus, sausainius, pyragus, dirbti su šokoladu ir įvairiais specializuotais įrenginiais, reikalingais konditerinių gaminių gamyboje.

Duonos ir pyrago gaminių kepėjai mokosi tradicinio duonos kepimo malkomis kūrenamoje krosnyje, mokosi duonos ir pyrago gaminių kepimo bei šakočių kepimo.

Maisto pramonės darbuotojai mokosi mėsos perdirbimo laboratorijose. Čia jie atlieka skerdenos išpjaustymą, mėsos paruošimą, pusgaminių gamybą ir įgyja visus reikiamus įgūdžius darbui maisto pramonėje.

Nuo 2025 m. rugsėjo mėn. bus pradėtos vykdyti naujos ir unikalios Lietuvoje modulinės profesinio mokymo programos, skirtos tiems, kurie jau turi IV lygio kvalifikaciją ar bent 3 metų profesinę patirtį. V lygio programos apjungia visų ankstesnių specialybių mokymosi turinį ir pakelia jį į aukštesnį lygmenį, orientuotą į veiklų organizavimą, valdymą ir naujų sprendimų kūrimą.

Mūsų centre siūlomos trys tokios programos: Virtuvės šefo, Konditerio šefo ir Svetingumo paslaugų administratoriaus. Mokydamiesi šiose programose, mokiniai ne tik gilins savo profesines žinias, bet ir mokysis planuoti, organizuoti komandų darbą, vykdyti personalo atranką, valdyti procesus ir teikti aukšto lygio paslaugas realiose mokymo aplinkose – mokomajame restorane, mokomajame viešbutyje bei konditerijos ceche. Jie organizuos maisto ir konditerijos gamybos laboratorijų darbą, išmanys maisto gamybos saugos ir higienos reikalavimus, kontroliuos gaminių kokybę, organizuos renginius, furšetus, banketus, rūpinsis rinkodara.

Šiuolaikiška praktinio mokymo aplinka, glaudus bendradarbiavimas su verslo įmonėmis, galimybė dirbti su modernia įranga ir nuolat tobulėti padeda kiekvienam mokiniui pasirengti darbui ir siekti profesinės sėkmės. Tai galimybė mokytis kitaip: patirti, išbandyti, kurti ir augti.

Sektorinių centrų veiklos – daugiau nei mokymas

Sektorinių praktinio mokymo centrų veikla neapsiriboja vien tik mokinių praktiniu mokymu – tai atviros erdvės įvairiems švietimo ir verslo bendruomenės poreikiams. Čia vyksta profesinio veiklinimo užsiėmimai bendrojo ugdymo mokyklų mokiniams, organizuojamos edukacijos,

technologinės pamokos, mokymai, kursai ir kvalifikacijos tobulinimo programos įvairių sričių darbuotojams.

Centrų infrastruktūra aktyviai naudojama ir socialinių partnerių iniciatyvoms: rengiami profesiniai konkursai, degustacijos, renginiai, teminės dienos, kvalifikacijos kėlimo mokymai tiek pedagogams, tiek įmonių darbuotojams. Įmonės taip pat gali pasinaudoti galimybe suteikti savo darbuotojams profesinę kvalifikaciją, derinant mokymąsi mokymo centre su darbu įmonėje.

Viešbučių ir restoranų sektoriniame praktinio mokymo centre teikiamos maitinimo ir apgyvendinimo paslaugos. Mokomajame viešbutyje (D. Poškos g. 23) gali apsistoti iki 17 asmenų. Greta veikia mokomasis restoranas, kuriame galima užsisakyti pietus, pusryčius, rengti furšetus ar kavos pertraukėles. Taip pat siūloma konferencijų, aktų, kompiuterių klasių, laboratorijų ir sporto salės nuoma įvairiems renginiams ar mokymams.

Mokymasis, kuris keičia ateitį

Sektoriniai praktinio mokymo centrai – tai daugiau nei vieta įgyti profesinius įgūdžius. Tai aplinka, kurioje teorinės žinios nuosekliai jungiamos su praktika realiomis darbo sąlygomis. Čia kuriamas tvirtas ryšys tarp švietimo ir verslo pasaulių, o mokymosi procesas padeda formuoti ne tik profesinius gebėjimus, bet ir atsakomybę, savarankiškumą bei pasitikėjimą savimi. Toks požiūris į ugdymą leidžia pasiruošti sėkmingai karjerai sparčiai besikeičiančioje darbo rinkoje.