2025 m. birželio 10 – 11 d. Kauno maisto pramonės ir prekybos mokymo centre lankėsi kviestiniai ekspertai iš Vengrijos pagal Erasmus+ programos projektą Nr. 2024-1-LT01-KA121-VET-000229229. Tai buvo išskirtinė galimybė dalyvauti praktiniuose mokymuose, kuriuos vedė trys tarptautinio lygio ekspertai – profesionalai, dirbantys aukščiausiose gastronomijos ir svetingumo įstaigose. Mokymai buvo skirti ne tik žinioms, bet ir meistriškumui bei vertybėms, kurios formuoja šiuolaikinę barų ir desertų kultūrą.
Mokymus „Modern and Contemporary Mixology“ vedė vieno garsiausių Budapešto barų „Elysian Bar“ įkūrėjas, svetingumo srities profesionalas ir vizionierius, pelnęs pripažinimą tarptautiniu mastu, Mate Szabo.
Mokymų metu dalyviai gilino supratimą apie kokteilių balansą ir įgijo praktinių įrankių jį sukurti, išmoko šiuolaikinių gaminimo technikų – nuo pasiruošimo iki pateikimo, pažvelgė į tvarumą už baro kaip į mąstyseną, susipažino su stipria koncepcija veikiančio „high-end“ baro filosofija.
„Making modern plated desserts“ mokymai su Michelin patirtį turinčia konditerijos profesionale, kulinarinių knygų autore, prestižinio kulinarijos festivalio Vengrijoje ambasadore dr. Zsuzsanna Otvos.
Mokymų metu ji dalijosi savo žiniomis apie struktūruotą šiuolaikinių desertų pažinimą ir kūrimą, harmoningą skonių ir tekstūrų derinimą bei kūrimą, galimas bazinių receptų interpretacijas.
Trečiasis ekspertas „Chez DODO Macarons“ kavinės vyr. konditerijos šefas Nandor Nagy, kuris specializuojasi kuriant prancūziškus desertus. „Chez DODO Macarons“ kavinė 2024 m. pelnė tarptautinį LA LISTE PASTRY DISCOVERY GEM apdovanojimą. Tai – pripažinimas už išskirtinį meistriškumą ir kūrybišką požiūrį į desertus.
Jo vedami mokymai „How to Show Tradition and Love of Nature in the World of Desserts“ dalyviams suteikė išsamių žinių:
- apie prancūziškus sausainius macarons su trupučiu vengriško prieskonio;
- apie šiuo metu turimus sezoninius ingredientus ir kaip juos naudoti bei derinti konditerijoje;
- apie metodus kaip tradicinius desertus paversti moderniais;
- apie įvairiomis plikytis tešlos formas;
- apie šiuolaikinę Vengrijos konditeriją, įskaitant skonių naudojimą ir naujų receptų kūrimą.
Šie mokymai – daugiau nei žinių perdavimas. Tai buvo kelionė į gylį, meistrystę ir autentiškumą, kur kiekvienas dalyvis grįžo ne tik su naujais įgūdžiais, bet ir su įkvėpimu kurti.