Prieš 4 metus Kauno maisto pramonės ir prekybos mokymo centre įvyko pirmasis tarptautinis profesinio meistriškumo konkursas Baltic VET Skills – vienas iš svarbiausių „Erasmus+“ projekto „BALTIC VET Skills competition in catering and food industry sectors“ rezultatų. Vėliau šis renginys sėkmingai vyko pas mūsų partnerius Latvijoje ir Estijoje. Šiemet, sugrįžęs į Kauną, Baltic VET Skills konkursas vyksta jau ketvirtą kartą! Džiaugiamės, kad šis konkursas tapo gražia Baltijos šalių tradicija, suburiančia profesinio mokymo bendruomenę, skatinančia meistriškumą ir tarptautiškumą.
Šiais metais vykusiame konkurse dalyvavo 21 dalyvis iš šių profesinių mokyklų: Kauno maisto pramonės ir prekybos mokymo centras (Lietuva), Verslo ir svetingumo profesinės karjeros centras (Lietuva), Valsts SIA Rīgas Tūrisma un radošās industrijas tehnikums (Latvija), Ogre Technical School (Latvija), Valmieras tehnikums (Latvija), Olustvere School of Service and Rural Economics (Estija), Tallinna Teeninduskool TEKO (Estija), Tartu Vocational College (Estija), Viljandi Vocational Traning Centre (Estija).
Mokiniai konkurso metu varžėsi trijose rungtyse: „Pastry“, „Cooking“ ir „Gourmet Butcher“. Per dvi konkurso dienas dalyviai turėjo atlikti daugybę užduočių. „Gourmet Butcher” rungties dalyviai: iškaulino kiaulienos kumpį be atliekų, sukūrė 5–10 pusgaminių iš kumpio dalių, pagamino karštą patiekalą, naudodami vieną iš savo gaminių. „Cooking“ rungties dalyviai: paruošė 3 šaltus užkandžius su skumbre ir slaptu ingredientu, karštą jūrų gėrybių užkandį, antienos pagrindinį patiekalą su vyšniomis, desertą su baltu šokoladu ir juodųjų serbentų tyre. „Pastry” rungties dalyviai: gamino tortus su spanguolėmis, kremu, „mousse” ir slaptu ingredientu, paruošė tešlą ir kepė sausainius, gamino beglitimes tartaletes su obuoliais ir jas dekoravo, kepė mielines bandeles su obuolių įdaru ir slaptu ingredientu.
Po dviejų intensyvių dienų, kupinų įtampos, kūrybiškumo, profesionalumo ir gero skonio – įvyko BALTIC VET SKILLS 2025 konkurso uždarymo renginys. Apdovanojimų vakarą lydėjo įspūdingi muzikiniai pasirodymai – nuo Kauno valstybinio muzikinio teatro solistų iki mūsų talentingų mokinių! Ceremonijoje sveikinimo žodžius tarė: Sonata Andriuškevičienė – KMPPMC direktorė, Aušra Misonė – Kauno prekybos, pramonės ir amatų rūmų atstovė, Justinas Kapkovičius – Lietuvos restoranų vyriausių virėjų ir konditerių asociacijos prezidentas.
Nuoširdžiai dėkojame konkurso komisijai už profesionalumą ir įžvalgą:
Konditeriai (Pastry): K. Paškevičienė (IKI), E. Bekerienė (Du Saldu), I. Poliščenko (Gemoss, Latvija)
Mėsininkai (Gourmet Butcher): I. Koscelkovskienė (Kauno kolegija), Ž. Žarskienė (Kauno technologijų mokymo centras), E. Mackevičius (Lietuvos mėsos perdirbėjų asociacija)
Virėjai (Cooking): E. Rutkauskas (Laurus), M. Paplauskas (DIA), S. Riškova (Latvijos šefų klubas, Bocuse d’Or academy)
Sveikiname visus nugalėtojus!
Konditerija (Pastry):
- I vieta – Anni Saar (Tartu Vocational College)
- II vieta – Emilija Liutkevič (Verslo ir svetingumo profesinės karjeros centras (VESK))
- III vieta – Karolina Gurskaitė (Kauno maisto pramonės ir prekybos mokymo centras)
Mėsininkai (Gourmet Butcher):
- I vieta – Aivaras Smalioris (Kauno maisto pramonės ir prekybos mokymo centras)
- II vieta – Siim Sussen (Tartu Vocational College)
- III vieta – Līva Rulle Zeļenkova (Valmieras tehnikums)
Virėjai (Cooking):
- I vieta – Katerina Müür (Tallinna Teeninduskool)
- II vieta – Dāvids Ivanovs (Ogre Technical School)
- III vieta – Rihards Elliņš (Riga Technical School of Tourism and Creative Industry)
Nuoširdžiai dėkojame mūsų rėmėjams už dosnumą ir palaikymą: „Austilis“ , „Konsonetas“ – Dodo pasaulis, UAB „Bijola”, Lietuvos vyriausiųjų virėjų ir konditerių asociacija – be jūsų šventė nebūtų buvusi tokia spalvinga!
Ačiū visiems, kurie prisidėjote – dalyviams, mokytojams, teisėjams, organizatoriams, savanoriams ir partneriams. Jūs visi kūrėte ne tik konkursą, bet ir bendrystę tarp Baltijos šalių profesinio mokymo bendruomenių, stiprinote pasitikėjimą savo srities profesionalais, įkvėpėte jaunus žmones siekti meistriškumo ir parodėte, kokia svarbi ir reikšminga yra profesinė karjera šiuolaikiniame pasaulyje.
Iki susitikimo 2026 metais Rygoje, kur ir vėl švęsime talentą, žinias ir ateities profesijas!