Lapkričio 6–11 d. pirmą kartą Lietuvoje vyko Europos viešbučių ir turizmo mokyklų asociacijos (AEHT) metinė konferencija bei tarptautinis profesinio meistriškumo konkursas (AEHT 2023), kuriame dalyvavo 800 dalyvių iš 24 šalių. Europos mokyklų mokiniai ir studentai varžėsi dvylikoje profesinio meistriškumo rungčių ir dirbo burtų keliu išrinktose mišriose komandose.

Lietuvą ir Kauno maisto pramonės ir prekybos mokymo centrą 36-ajame AEHT-LT 2023 profesinio meistriškumo konkurse atstovavo Aistė Bagvilaitė („Pastry“ rungtis; mokinę ruošė profesijos mokytoja Kristina Krikštolaitienė), Laurynas Budas („Barista“ rungtis; mokinį ruošė profesijos mokytoja Daiva Ažukaitė), Žygimantas Dzemyda („Culinary Art“ rungtis; mokinį ruošė profesijos mokytoja Vilma Petrikonienė), Martyna Baltaduonytė („Decathlon“ rungtis; mokinę ruošė profesijos mokytoja Sonata Tutlienė), Žilvinas Karalius („Tourism Destination“ rungtis; mokinį ruošė profesijos mokytoja Lina Baltrūnė).

Iš viso Lietuvos atstovai pelnė septynis medalius skirtingose rungtyse ir net keturi medaliai atiteko Kauno maisto pramonės ir prekybos mokymo centrui. Du bronzos medalius „Decathlon“ ir „Live Carving“ varžybose laimėjo Martyna Baltaduonytė, sidabro medalį „Cocktails” – Pijus Skirgaila, o bronzos medalį „Culinary Art“ rungtyje laimėjo Žygimantas Dzemyda.

Centro profesijos mokytojos ekspertės buvo atsakingos už trijų varžybų organizavimą: Kristina Česlevičienė organizavo „Cocktail“ ir „Wine Service“ rungtis, o Vita Brūzgienė – šiemet pirmą kartą konkurso istorijoje vykusią meliono drožinėjimo rungtį „Live carving“.

Kristina Česlevičienė dalinasi rungčių organizavimo ypatumais: „Buvau atsakinga net už dviejų rungčių „Cocktail“ ir „Wine Service“ organizavimą. Daugiau nei pusę metų buvo intensyviai bendradarbiaujama su abiejų rungčių vyr. teisėjais, kad viskas vyktų sklandžiai ir nieko netrūktų. Buvo didžiulis iššūkis organizuoti šiuos konkursus per atstumą. „Wine Service“ rungtis mums visiškai nauja ir nežinoma, todėl teko paplušėti daugiau. „Cocktail“ rungtyje dalyvavo 18, „Wine service“ – 15 komandų iš įvairių šalių. Konkurso metu mokytoja Angelina Oja su mokiniais Matu ir Naidu padėjo „Wine Service“ rungtyje, o „Cocktail“ rungtyje dirbome dviese su mokiniu Pijumi. Organizuodami ir dalyvaudami šiuose konkursuose įgijome daug naujos patirties. Mūsų pastangos ir darbas organizuojant rungtis buvo įvertinta puikiai“.

„Cocktail“ varžybose dėl dalyvavimo AEHT konkurse antrą kartą buvo diskvalifikuotas dalyvis, todėl netikėtai konkurse teko dalyvauti mūsų mokymo centro mokiniui Pijui Skirgailai, kuriam teko papildomai padirbėti. Pijus dirbo komandoje su Olandijos atstovu Jerunas Vieranga (Jeroen Wieranga). Pirmą konkurso dieną jie turėjo pagaminti klasikinius kokteilius, o antrą dieną – komandos sukurtą kokteilį, kurio sudėtyje buvo privaloma panaudoti krupniką. Vaikinai puikiai ir atsakingai dirbo, todėl per apdovanojimų ceremoniją pasipuošė sidabro medaliais.

Centro mokinė Martyna Baltaduonytė (V22P grupė) dalyvavo „Decathlon“ rungtyje kartu su komandos nariais iš Olandijos ir Kroatijos. Per dvi valandas komanda turėjo pagaminti keturis vienodus šefo komplimentus (kepti orkaitėje švilpikai su baravykais), po karštąjį patiekalą iš ėriuko nugarinės su garnyrais ir emulsiniu padažu. Ką gamins, mokiniai sužinojo konkurso išvakarėse. Komandai reikėjo atkartoti komisijos pirmininko Markuso Halgreno (Marcus Hallgren) paruoštą užkandį – silkės kapotinį. Konkurso metu per nustatytą laiką mokiniai turėjo pademonstruoti atskirus darbo momentus. Komanda lyg estafetėje po tam tikro laiko keitė vienas kitą demonstruodami daržovių pjaustymo techniką, ėriuko paruošimą, mėsos flambiravimą ir kt. „Decathlon“ rungtyje dalyvavo 12 komandų. Komandoje po tris mokinius iš skirtingų šalių, kurie buvo atrinkti burtu keliu. Martyna Baltaduonytė dalyvavo ir „Live Carving“ rungtyje, kur turėjo per dvi valandas sukurti vieną kompoziciją iš trijų melionų pritaikant kuo daugiau skirtingų drožinėjimo technikos būdų.

Džiaugiamės ir didžiuojamės mūsų centro mokine Martyna Baltaduonyte, kuri iškovojo du bronzos medalius „Decathlon“ ir „Live Carving“ rungtyse.

V22P grupės mokinys Žygimantas Dzemyda dalyvavo „Culinary Art“ rungtyje ir su komandos nariais iš Prancūzijos ir Olandijos iškovojo bronzos medalį. Šiam konkursui mokinys pradėjo ruoštis rugsėjo mėnesį. Konkurso metu iššūkiu tapo darbas tarptautinėje komandoje, bendravimas anglų kalba. Užduotis buvo pagaminti pagrindinį patiekalą naudojant balandį ir grikius. Reikėjo paruošti lietuviškus bulvinius blynus, keptą duoną, baltą sūrį bei barščius. Žygimantas Dzemyda teigia, kad verta dalyvauti tokiuose konkursuose ir pasisemti profesinės patirties.

„Pastry“ rungtyje mokymo centrą atstovavo K22P grupės mokinė Aistė Bagvilaitė, kuri dirbo komandoje su mokiniu iš Belgijos. Komanda turėjo paruošti 5 porcijas šiuolaikinio deserto iš plikytos tešlos su dviem kremais, padažu ir dekoravimo elementais bei slaptu ingredientu (tai buvo kardamonas).

Pirmą kartą EPK22P grupės mokinys Žilvinas Karalius dalyvavo rungtyje „Tourist Destination“. Šių metų rungties tikslas buvo atskleisti unikalias Vilniaus multikultūros, paveldo vertybes ir lankytinas vietas, sukuriant unikalų turizmo produktą.

„Tourist Destination“ rungtis vyko tris dienas. Pirmą dieną mokiniai susipažino su savo komandos nariais, rungties taisyklėmis, vertinimo kriterijais, dviem turizmo rūšimis, kurios turėjo atsiskleisti komandų sukurtame turizmo produkte. Taip pat dalyviams buvo pristatoma, kaip efektyviai kalbėti viešai, organizuojama ekskursija su gidu po populiariausius Vilniaus lankytinus objektus. Antrą dieną dalyviai 6-8 valandas kūrė turizmo produktus, maršrutus, dalinosi inovatyviais požiūriais apie turizmo plėtrą Vilniuje, vietinius turistinius lankytinus objektus bei darnų turizmo augimą. Trečią dieną vyko sukurtų turizmo produktų pristatymas. Kiekviena komanda turėjo po 20 min., per kurias reikėjo įrodyti savo sukurto produkto unikalumą ir pritraukti rungties teisėjų dėmesį.

Dalyvavimas Europos viešbučių ir turizmo mokyklų asociacijos (AEHT) tarptautiniame profesinio meistriškumo konkurse (AEHT 2023) mokiniams suteikė galimybę dalintis idėjomis, išbandyti save bendradarbiaujant su skirtingų šalių atstovais. Įdomiausia tai, jog dalyvaudamas niekada nepralaimi – tu arba laimi, arba išmoksti kažko naujo apie save ir kitus, įgauni išminties ir įgūdžių, kurių reikia gyvenime.