Šiemet jau 35-ąjį kartą AEHT (Europos viešbučių ir turizmo mokyklų asociacija) organizavo konferenciją ir profesinio meistriškumo konkursus, kurie 2022 m. spalio 17-21 d. vyko Italijos Markės (Marche) srityje, Ankonos (Ancona) provincijoje, Senigalijos (Senigallia) mieste.

Konkurso metu buvo varžomasi kulinarinio meistriškumo, dekatlono, konditerijos, baristų, kokteilių, someljė, turizmo vadybos, restorano aptarnavimo rungtyse. Konkursų metu komandos buvo sudarytos atsitiktinės atrankos būdu iš skirtingų šalių asociacijos narių. Tarptautinės komandos dirbo pagal tarptautinės teisėjų komandos vieningai nustatytus reikalavimus ir buvo vertinami pagal bendrus kriterijus. Džiaugiamės, kad šių metų konkurse tarptautines teisėjų gretas konditerijos rungtyje papildė mūsų Centro atstovė – Maisto technologijų ir prekybos skyriaus vedėja, profesijos mokytoja ekspertė Rasa Virginija Venterienė.

Šiais metais Kauno maisto pramonės ir prekybos mokymo centrą tarptautiniame AEHT konkurse padavėjų ir barmenų specialybę atstovavo du mokiniai – Rokas Pretkelis ir Emilis Pikturna. Mokinius konkurso rungtims ruošė profesijos mokytoja ekspertė Kristina Česlevičienė. Rokas Pretkelis debiutavo baristų rungtyje. Kartu su Italijos kolega išbandė įvairias kavos rūšis ir gamino skirtingus kavos rūšių gėrimus. Emilis Pikturna kartu su Italijos kolega Ronardu Odumu (Ronard Odoom) sužibėjo kokteilių rungtyje. Puikus mokinių psichologinis pasiruošimas, praktiniai įgūdžiai ir komandinis darbas pavergė ne tik publikos širdis, tačiau sužavėjo ir teisėjus. Abu mokiniai iškovojo sidabro medalius.

Centro mokinė Meda Cicėnaitė, kurią konkursui ruošė profesijos mokytoja ekspertė Vita Brūzgienė, dalyvavo dekatlono rungtyje kartu su komandos nariais iš Olandijos ir Belgijos. Per dvi valandas keturiems vertinimo komisijos nariams komanda turėjo pagaminti po vienodą šaltą užkandį, po karštąjį patiekalą iš pateiktų produktų ir ingredientų bei atkartoti komisijos pirmininko Markuso Halgreno (Marcus Hallgren) paruoštą užkandį. Konkurso metu per nustatytą laiką mokiniai turėjo pademonstruoti atskirus darbo momentus. Komanda lyg estafetėje po tam tikro laiko keitė vienas kitą demonstruodami pjaustymo techniką, paukštienos ir žuvies darinėjimą, tortelinių (Tortellini) makaronų gaminimą ir kt.

Konditerijos rungtyje mūsų Centrą atstovavo Skomantas Balkevičius, jį konkursui ruošė profesijos mokytoja ekspertė Rasa Virginija Venterienė. Skomantas dirbo komandoje kartu su Estijos atstovu. Mokiniai turėjo deserto lėkštėje sukurti, pagaminti ir patiekti modernaus stiliaus citrinines tartaletes: penkių porcijų desertą iš tartalečių, citrinų kremo, maskarponės kremo, itališko morengo, dekoro elementų (šokolado, karamelės arba traškučio).

Dar š.m. spalio 20 d. vykusios Generalinės asamblėjos susitikimo metu profesinio mokymo centro „Žirmūnai“ direktorius Saulius Zybartas pristatė 2023 m. 36-osios AEHT konferencijos ir profesinio meistriškumo konkurso, vyksiančio Lietuvoje (Vilniuje), detales, o mūsų Centro direktorė Sonata Andriuškevičienė – naują papildomą Maisto drožinėjimo (Food Carving) rungtį, kuri debiutuos kitų metų AEHT 2023 konkurse lapkričio mėnesį.

Nurimus emocijoms po praėjusio konkurso smagu išgirsti ir puikius mokinių atsiliepimus. Meda mano, jog dalyvavimas konkurse „buvo puiki galimybė užmegzti naujas pažintis su įvairių šalių jaunaisiais kulinarais ir konkursantais, kartu sudalyvauti dekatlono rungtyje bei stebėti kitas rungtis. Palankūs teisėjų atsiliepimai suteikė įkvėpimo toliau tobulėti profesinėje srityje“.

Skomantas džiaugiasi, kad „konkursas Italijoje suteikė progą ne tik jame dalyvauti ir dirbti kartu su mokiniais iš užsienio, bet ir išbandyti save. Aplankėme Italiją, susipažinome su jos kultūra, pasimėgavome puikiu maistu, susidraugavome su kolektyvu, kuriuo keliavome kartu. Senigalijos miestas sužavėjo savo architektūra, aplankėme italų kompozitoriaus, vieno iš didžiausių italų operos kūrėjų Džoakino Antonijaus Rosinio (Gioacchino Antonio Rossini) gimtąjį Pezaro (Pesaro) miestą bei nykštukinę San Marino Respubliką“.

Labai didžiuojamės šių jaunų ir talentingų mokinių pasirodymais ir juos konkursui ruošusiais profesijos mokytojais.