Balandžio 16-17 dienomis vykusiame Nacionaliniame svetingumo srities profesinio meistriškumo konkurse AEHT-LT Klaipėdoje dalyvavo didelė mūsų Centro komanda, kurios darbštumas, atsakomybė ir noras tobulėti lėmė tai, kad iš Klaipėdos į Kauną parsivežėme ne tik naujų idėjų ir patirties, bet ir medalius.

Liuksemburge įsikūrusios Europos viešbučių ir turizmo mokyklų asociacijos (ang. European Association of Hotel and Tourism Schools, toliau – AEHT), kurios nariu esame, pagrindinis tikslas – skatinti europietišką požiūrį viešbučių ir turizmo mokyklose jas jungiant bendroms veikloms, skatinant mokinių ir mokytojų mainus, kuriant glaudesnius ryšius tarp mokyklų ir įmonių bei keičiantis žiniomis ir įgūdžiais. Nuo asociacijos įsteigimo 1988 metais ji ženkliai išaugo – nuo 24 mokyklų 16 šalių, iki 400 mokymo įstaigų 40 Europos šalių. Kasmet į AEHT organizuojamą tarptautinį vis kitoje šayje vykstantį mokinių profesinio meistriškumo konkursą suvažiuoja per 700 dalyvių. Jo metu mokiniai varžosi 13 rungčių. Verta paminėti, kad viena iš jų – karvingo, arba meninio vaisų ir daržovių drožinėjimo rungtis buvo įtraukta tik 2024 metais mūsų profesijos mokytojos ekspertės Vitos Brūzgienės dėka, kuri pati yra karvingo profesionalė, laimėjusi ne vieną pasaulinį apdovanojimą šioje rungtyje.

Lietuviškojo AEHT konkurso atitikmens – Nacionalinio AEHT-LT konkurso – pradžia siekia 2021 metus, kuomet Lietuvos profesinio mokymo įstaigų, AEHT narių, vadovai sutarė, kad toks konkursas yra būtinas siekiant pagerinti profesinio mokymo įvaizdį, sustiprinti mokymo įstaigų bendradarbiavimą su apgyvendinimo ir maitinimo įstaigomis, komunikuoti apie svetingumo srities profesijų privalumus bei tobulėjimo galimybes. Tuo pačiu tai puiki repeticija prieš tuo metu jau planuotą tarptautinį AEHT mokinių profesinio meistriškumo konkursą Vilniuje 2023 metais.

Konkursas rotacine tvarka kasmet keliauja vis į kitą profesinio mokymo įstaigą. Jis iki šiol jau buvo organizuotas :

  • 2022 metais – Verslo ir svetingumo profesinės karjeros centre (Vilniuje);
  • 2023 metais – Alytaus profesinio rengimo centre (Alytuje);
  • 2024 metais – Marijampolės profesinio rengimo centre (Marijampolėje);
  • 2025 metais – Klaipėdos turizmo mokykloje (Klaipėdoje).

Renginyje kviečiamos dalyvauti visos apgyvendinimo ir maitinimo sektoriaus profesinio mokymo programas vykdančios mokymo įstaigos, kadangi tai ne konkuravimo, bet bendradarbiavimo renginys. Jame naudą ir vertę patiria visi: mokiniai mokosi dirbti burtų keliu suburtose, kartais nepatogiose, komandose, todėl jų sėkmę lemia ne tik profesinis pasirengimas, atlikimo technika, bet ir gebėjimas bendrauti, dalintis, kartu planuoti bei įveikti stresą.; mokytojai- tobulėja užduočių rengimo, konkurso vietos įrengimo, teisėjavimo srityse; įmonių atstovai, teisėjaujantys konkurse turi galimybę pamatyti profesinių mokyklų mokinius, tiesiogiai įvertinti jų pasirengimo profesinei veiklai galimybes, tuo pačiu savo profesionalumu daryti įtaką kokybiškam mokinių ugdymo procesui.

Tokio konkurso organizavimas- tai ne tik garbė ir atsakomybė organizuojančiai mokymo įstaigai, bet kartu ir komandų sutelkimas bendram tikslui, savo galimybių pasimatavimas, infrastruktūros įsivertinimas bei atviras ir abipusiai naudingas bendradarbiavimas su įmonėmis, suinteresuotomis kokybišku svetingumo srities mokinių parengimu.

Ateinančiais, 2026 metais, šis AEHT-LT mokinių Profesinio meistriškumo konkursas atkeliauja į Kauną. Jo organizavimas mūsų Centrui taps puikia galimybe įsivertinti savo stipriąsias puses, atskleisti

profesinį potencialą, dar kartą įrodyti, kad Kaunas gali būti kokybiško svetingumo, profesionalumo ir bendradarbiavimo pavyzdys visai Lietuvai.

Mūsų mokinių pasiekimai Nacionaliniame svetingumo srities profesinio meistriškumo konkursuose AEHT-LT 2022-2025 metais:

2025 m. Klaipėdoje:

Aukso medaliai:

  • Matas Ridzevičius – kokteilių rungtyje;
  • Renatas Chocka – konditerijos rungtyje.

Sidabro medaliai:

  • Nojus Vasiliauskas – kokteilių rungtyje;
  • Feliksas Klopotas – karvingo rungtyje.

Bronzos medaliai:

  • Vilius Krupauskas – kulinarinio meno rungtyje;
  • Airida Bubnytė – konditerijos rungtyje.

2024 m. Marijampolėje:

Aukso medaliai:

  • Santinas Bronislovas Pokštas – kulinarinio meno rungtyje;
  • Matas Petruškevičius – kokteilių rungtyje;
  • Lea Mištinaitė – karvingo rungtyje.

Sidabro medaliai:

  • Kamilė Uzakova – karvingo rungtyje;
  • Greta Andriulytė – konditerijos rungtyje.

Bronzos medaliai:

  • Akvilė Grabauskaitė – restorano aptarnavimo rungtyje;
  • Akvilė Kramičiūtė – kulinarinio meno rungtyje.

2023 m. Alytuje:

Aukso medaliai:

  • Aistė Bagvilaitė – konditerijos rungtyje;
  • Martyna Baltaduonytė – kulinarinio dekatlono rungtyje;
  • Deividas Čepkauskas – restorano aptarnavimo rungtyje.

Sidabro medaliai:

  • Pijus Skirgaila – kokteilių rungtyje;
  • Jolita Janiulytė – restorano aptarnavimo rungtyje.

Bronzos medalis:

  • Žygimantas Dzemyda – kulinarinio meno rungtyje.

2022 m. Vilniuje:

Aukso medaliai:

  • Emilis Pikturna – kokteilių rungtyje;
  • Rokas Pretkelis – baristos rungtyje;
  • Laura Gaidelytė – konditerijos rungtyje;
  • Evaldas Milinkauskas – kulinarinio meno rungtyje;
  • Meda Cicėnaitė – kulinarinio dekatlono rungtyje.

Sidabro medaliai:

  • Ernesta Bekerienė – konditerijos rungtyje.

Bronzos medalis:

  • Nikas Sucharskas – kokteilių rungtyje.

Per ketverius metus (2022–2025 m.) varžybose skirtinguose Lietuvos miestuose mūsų atstovai iškovojo net 15 aukso, 10 sidabro ir 8 bronzos medalius. Didžiausio pasisekimo sulaukta kulinarinio meno, kokteilių ir konditerijos rungtyse, kuriose dalyviai nuolat demonstravo aukščiausią meistriškumą. Rezultatai rodo nuoseklų tobulėjimą ir stiprią jaunųjų profesionalų paruošimo kokybę, o iškovoti laimėjimai liudija apie didelį potencialą ir tarptautiniu mastu.